Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Stella

“Graag wil ik u bedanken voor de toegestuurde nieuwe steunzolen, ze passen uitstekend. De zolen werden daarnaast erg snel verstuurd, al binnen drie dagen!”

Kan ik een steunzool in mijn werkschoen dragen?

Aansprakelijkheidsrisico bij werkschoenen met steunzolen

Fysiek belastende beroepen kunnen veel verschillende voetklachten veroorzaken. Denk hierbij aan beroepen waarbij men veel staat, loopt, machines bedient of werkt aan een productielijn. Vaak zijn werkschoenen een vereiste bij dit soort beroepen. Echter ontstaat er een aansprakelijkheidsrisico wanneer de standaard inlegzool uit de werkschoen wordt gehaald en wordt vervangen door een eigen steunzool. In dit blogartikel leest u meer over het voorkomen van voetklachten, maar toch werkschoenen te kunnen dragen die voldoen aan de productveiligheid.

Bij fysiek belastende beroepen komen veelal de onderstaande voetklachten voor:

Bij deze voetklachten kan een steunzool de oplossing bieden. Echter gaat dit soms niet samen met de productveiligheid van werkschoenen. Deze schoenen zijn er in diverse uitvoeringen. Bijvoorbeeld met een beschermde neus, ondoordringbare plaat in de loopzool of een antislipzool. Daarnaast zijn werkschoenen vaak waterdicht, chemisch resistent, antistatisch en elektrisch geleidend.

Certificering van werkschoenen

Omdat werkschoenen aan specifieke eisen moeten voldoen, worden deze gekeurd door TÜV Rheinland Nederland. De werkschoen wordt dan gecertificeerd volgens de Europese NEN-EN-ISO 20345:2011 Safety (veiligheidsschoen), 20347:2012 Occupational (werkschoen) en 20346:2012 Protective (beschermschoen) normen. Wanneer de standaard inlegzool uit de schoen wordt gehaald en wordt vervangen door een eigen steunzool, dan vervalt de certificering van de werkschoen en ontstaat er een aansprakelijkheidsrisico. De inspecteur van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voert regelmatig inspecties uit met betrekking tot de productveiligheid van werkschoenen.

Werkschoenen met steunzolen én certificering

Gelukkig bieden diverse schoenmerken een oplossing voor het aansprakelijkheidsrisico. Voorbeelden zijn EMMA, Elten, Neskrid en Atlas. Bij het aanmeten van een steunzool in een werkschoen dient uw podoloog zich te houden aan de instructies van de betreffende schoenfabrikant. Bij EMMA is dit:

Richtlijnen voor het vervaardigen

De zool moet worden gemaakt volgens de richtlijnen van de fabrikant. Bij EMMA moet dit bijvoorbeeld een driekwart zool zijn. Er mag geen materiaal onder de neusbescherming te vinden zijn.

Registratie van afdekmateriaal

Er moet speciaal afdekmateriaal worden gebruikt bij de vervaardiging van de steunzool. Op de verpakking van dit afdekmateriaal staat een registratienummer die via emmasafetyfootwear.com wordt aangemeld. U krijgt een bevestigingsmail voor de administratie. Met een watervaste stift wordt de naam en het registratienummer onder de zool geschreven.

Kan ik een steunzool in mijn werkschoen dragen?

Vind een praktijk

Wilt u werkschoenen met steunzolen én certificering? Onze Podozorgers kunnen u daar over informeren. Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Deel deze pagina