Klachten door een holvoet
Voet met een hoge wreef
Vele mensen hebben een holvoet. Deze voet kenmerkt zich door een hoge wreef en de voet staat meer naar buiten gekanteld. Ook is er vaak sprake van een spitse stand van de voorvoet met een eerste straal die vaak spitser staat dan de vijfde straal aan de buitenzijde van de voet. Tevens is er vaak een kortere achillespees. Dit tezamen met een gespannen peesblad van de voetzool zorgt ervoor dat er klachten kunnen ontstaan.
Hoe ontstaat een holvoet?
Holvoeten worden vaak veroorzaakt door een neurologische aandoening. Door deze aandoening aan de zenuwen worden de voetspieren niet goed aangestuurd. Ook komen holvoeten vaker voor in bepaalde families, maar holvoeten komen ook voor zonder erfelijke of neurologische oorsprong.
Welke klachten geeft een holvoet?
De klachten die holvoeten kunnen veroorzaken zijn afhankelijk van de ernst van de holvoet. Ook de belasting op de voet speelt hier een belangrijke rol. Klachten die vaak gezien worden bij holvoeten zijn bijvoorbeeld klauwtenen. Klauwtenen geven vaak problemen bij het dragen van smaller schoeisel. Hier kunnen dan drukplekken op de tenen ontstaan. Door de holle stand en de vaak kortere achillespees ontstaat er meer druk op de voorvoet. Dit gebeurt zowel in stand als tijdens het lopen. Deze toename van druk op de voorvoet kan er voor zorgen dat er metatarsalgie ontstaat, welke een verzamelnaam is voor verschillende voorvoetklachten. Doordat een holvoet vaak meer naar buiten gekanteld staat kunnen er pees en band problemen ontstaan. Ook is er een groter risico op het verzwikken van de enkel.
Welke behandelingen zijn er voor een holvoet?
Bij behandeling van een holle voet wordt er meestal in eerste instantie gekozen voor een niet operatieve behandeling. Een registerpodoloog kan de oorzaak van de klachten ten gevolge van een holvoet in kaart brengen en samen met u een passend therapieplan opstellen. Tot de behandelmogelijkheden horen therapiezolen. Deze zullen de voet stabiliseren, de druk ontlasten en waar mogelijk corrigeren. Hierdoor kunnen klachten vaak aanzienlijk afnemen. Verder kan de registerpodoloog u adviseren over schoenen, schoenaanpassingen, taping/brace, pedicure, fysiotherapie of (semi)orthopedisch schoeisel.
Indien bovenstaande behandelingen niet afdoende effectief blijken kan de (register) podoloog of podotherapeut verwijzen naar een orthopedisch voet- en enkelspecialist.
Vind een praktijk
Heeft u last van een holvoet? Onze Podozorgers helpen u graag verder! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt