Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Stella

“Graag wil ik u bedanken voor de toegestuurde nieuwe steunzolen, ze passen uitstekend. De zolen werden daarnaast erg snel verstuurd, al binnen drie dagen!”

Hielklachten bij langdurig staan

Hielpijn en gezwollen enkels/voeten

Bij sommige beroepen staat de medewerker de gehele werkdag op zijn voeten. Veelal wordt er gestaan op een harde vloer en is er weinig verplaatsing mogelijk omdat de werkzaamheden slechts op één plaats uitgevoerd kunnen worden. Hierdoor wordt er feitelijk urenlang stilgestaan. Langdurig staan met weinig beweging kan leiden tot klachten in het gehele lichaam, maar met name in benen en in de voeten. Naast vermoeidheid in de benen en voeten zijn veelgehoorde klachten bij de podoloog hielpijn, gezwollen enkels en/ of voeten.

Oedeem

Langdurig stilstaan heeft een nadelig effect op de terugvoer van bloed uit de benen en voeten richting het hart. Dit komt omdat bij langdurig stilstaan de zogenaamde “spierpomp” niet goed zijn werk meer kan doen. Tijdens het bewegen van het lichaam, zoals bij lopen, kunnen de spieren afwisselend samentrekken en ontspannen. Deze spierbeweging zorgt er voor dat het bloed actief richting het hart gepompt wordt. Indien de spierpomp niet goed zijn werk kan doen, betekend dit niet alleen dat het bloed niet goed teruggevoerd kan worden richting het hart. Maar ook overige vocht wordt niet teruggevoerd. Vanwege de zwaartekracht hoopt dit zich dan op in de enkels en voeten. Hierdoor kan er zwelling ontstaan met het risico op spataderen.

Hielpijn

Een staand beroep veroorzaakt behoorlijk wat overbelasting op de voeten. Tijdens belasting gedurende de dag zakken de voetbogen enigszins door. Door langdurig de voeten eenzijdig te belasten hebben de gewrichten, pezen en ligamenten het zwaar te verduren, waardoor ze overbelast raken. Dit kan onder andere leiden tot een “policeman’s heel”. Hierbij zijn de structuren onder de hiel gekneusd of is er zelfs een overvulde slijmbeurs ontstaan. Hielpijn kan ook ontstaan door irritatie aan de peesplaat onder de voet ofwel plantaire fasciitis.

Wat kan ik zelf veranderen op het werk?

1. Kies geschikte schoenen

Allereerst is het verstandig om te kijken naar de schoenen die gedragen worden tijdens het werk. Omdat de voeten aan het eind van de dag wat groter zijn is het verstandig om deze voetmaat aan te houden bij de aanschaf van schoenen. Indien het werk plaatsvindt op een harde vloer, kies schoenen met dempende zool.

2. Pas de ondergrond aan

Een nieuwe ontwikkeling zijn “anti-vermoeidheids”-matten. Dit zijn speciaal ontworpen matten, welke de spieractiviteit van het lichaam activeren om de belasting op de voeten en benen te verminderen.

3. Beweeg en wissel de werkzaamheden af

Probeer zo veel mogelijk af te wisselen in staan, lopen en zitten. Indien dit niet voldoende is, ga dan stretchen.

Vind een praktijk

Heeft u last van hielklachten bij langdurig staan en bent u benieuwd wat onze Podozorgers voor u kunnen betekenen? Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Deel deze pagina