Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Ellen

“Gisteren heb ik mij opgegeven voor de Vierdaagse en dankzij jouw hulp gaat het zeker goed komen met de voorbereidingen.”

Wintertenen (Perniones)

Pijnlijke, gezwollen en verkleurde tenen

De laatste weken komen er met regelmaat patiënten op de praktijk met pijnlijke, gezwollen en rood-blauw verkleurde tenen. Vaak wordt gedacht dat het om een ontsteking gaat maar meestal blijkt het om “wintertenen” te gaan.

Hoe ontstaan wintertenen?

Wintertenen ontstaan door een abnormale reactie van de kleine haarvaatjes in de huid bij koud weer. Normaal vernauwen deze vaatjes zich om de warmte van de huid vast te houden. Maar in plaats daarvan verwijden deze zich juist waardoor de huid rood-blauw gaat zien.

Als de tenen langdurig te koud worden (bij temperaturen rond de 0°C) begint het probleem. De uiteindelijke oorzaak van wintertenen is niet bekend, wel is bekend dat het vaker binnen dezelfde familie voorkomt. Het dragen van strakke schoenen, dunne sokken en transpirerende voeten kunnen de klachten verergeren.

Wat zijn de symptomen van wintertenen?

Je ziet een typische rood-blauwe verkleuring en vaak zwelling aan de voeten. Meestal zijn de tenen (toppen) aangedaan maar het kan ook aan de hielen en voetzolen voorkomen.

De klachten zijn: pijn, jeuk, branden, tintelingen en zelfs mogelijk blaarvorming. Meestal verdwijnen de klachten vanzelf weer maar het kan verschillende weken duren voor de huid weer normaal is.

Behandeling van wintertenen

Het volledig voorkomen van wintertenen is lastig, maar de klachten kunnen wel verminderen door:

  • Kou vermijden;
  • Dragen van dikke, ademende sokken;
  • Dragen van goed passend schoeisel;
  • Wisselbaden met koud/warm water om de spierwandjes van de bloedvaatjes te stimuleren;
  • Zalf om plaatselijke irritatie aan de huid te verminderen (bv Callendula of Nestocyl);
  • Soms vaatverwijdende geneesmiddelen die via de huisarts worden voorgeschreven;
  • Bij ernstige drukplekken of blaarvorming kan de therapeut een drukverdelingsverband aanleggen zodat de belasting en druk door de schoenen minder pijnlijk is.

Wintertenen is een onschuldige aandoening, maar kan wel vervelende klachten opleveren. Eén geluk: als de temperatuur stijgt nemen de klachten vanzelf weer af.

Deel deze pagina