Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Henk

“Afspraak maken ging echt vlot! Ik draag nu steunzolen waar ik met plezier op kan lopen en mijn voetklachten zijn in korte tijd verholpen.”

“Wanneer is mijn voet weer beter?”

Peesplaatirritatie

Veel mensen met pijn onder hiel vragen zich vaak af hoelang de klachten zullen duren en wanneer ze weer normaal kunnen lopen. Hielpijn is een verzamelnaam. Zo kan pijn onder de hiel veroorzaakt worden door een puntig hielspoor, irritatie van de peesplaat, irritatie aan een groeischijf, botkneuzing of door beknelling van een zenuw. Laten we irritatie van de peesplaat als voorbeeld nemen, want dit is de meest voorkomende oorzaak van hielpijn. Deze irritatie wordt in medische termen ook wel plantaire fasciitis genoemd, waarbij de aanhechting van de peesplaat op het hielbeen verdikt en pijnlijk is. De aandoening is erg invaliderend doordat het lopen pijn doet.

Self-limiting?

Plantaire fasciitis wordt vaak beschouwd als een “self-limiting condition”. Oftewel een aandoening die uit zichzelf kan herstellen. Hoewel dit hoopgevend klinkt, bestaan de klachten vaak lang. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat de gemiddelde duur van de klachten tussen 12 tot 24 maanden is. Ook een recente studie bevestigd een gemiddelde duur van de hielpijn met 725 dagen oftewel 2 jaar. Echter beschrijft dit onderzoek ook het bestaan van chronische plantaire fasciitis. Want tien jaar later blijkt 46,5% van de deelnemers aan dit onderzoek nog in min of meerdere mate regelmatig hielpijn te ervaren. Er kan dus een eindeloos geduld nodig zijn als je vertrouwd op het zelf herstellend vermogen van de peesplaat.

Fases van herstel

De peesplaat bestaat uit bindweefsel. Wanneer dit bindweefsel kapotgaat, dan herstelt het altijd volgens hetzelfde patroon. De fases van het herstelproces zijn niet strikt gescheiden, ze lopen in elkaar over. Toch zijn ze te onderscheiden in:

  1. Ontstekingsfase: 0-5 dagen
  2. Proliferatie- en productiefase: 2-24 dagen
  3. Organisatie- of remodeleringsfase: 20-500 dagen

Nadat het weefsel beschadigd is geraakt, vindt er een ontsteking plaats. Dit wordt vaak gekenmerkt door roodheid, warmte, zwelling, pijn en gestoorde functie. Rust is erg belangrijk in deze fase. De proliferatiefase start als acute onstekingsfase voorbij is. Deze start na ongeveer 1-3 dagen en duurt ongeveer 21 dagen. In deze fase is er een toename van diverse stoffen die het herstel bevorderen. Hiervoor moet er voldoende zuurstof in het gebied aanwezig zijn. Een week na het ontstaan van het letsel is de doorbloeding nog maar ongeveer 10-15% van de oorspronkelijke situatie en dus heel weinig. Daardoor is gecontroleerd bewegen aan te bevelen. In de laatste fase wordt het nieuwe collageen weer in model gebracht om weer op de nodige sterkte te komen. In deze fase wordt de kwaliteit van het weefsel bepaald. Hiervoor is het belangrijk om te werken aan een functioneel herstel. Deze fase kan maanden tot jaren duren. Het is afhankelijk van de mate van `stress` (druk- of trekkracht) die op de peesplaat komt.

Vertraging herstel

Het herstel van de peesplaat volgt dus de fases van bindweefsel. Een hersteltijd van 20 dagen is erg optimistisch voor een peesplaat, maar kan van toepassing zijn bij een erg mild letsel. De peesplaat onder de hiel is niet goed doorbloed. In zijn algemeenheid kan gesteld worden, dat als het weefsel beter doorbloed is, het ook sneller zal herstellen. Daarbij wordt het continue zwaar belast doordat de voeten altijd belast met het volledige lichaamsgewicht om te kunnen lopen. Hierdoor komt de hersteltijd eerder tussen de 1 à 2 jaar liggen. Het herstel van de peesplaat kan makkelijk vertraging op lopen. Denk aan een misstap of door net iets te veel gedaan te hebben tijdens werk of sport. Echter de overbelasting kan ook een chronische oorzaak hebben zoals overgewicht maar ook afwijkingen en beperkingen in het bewegingspatroon.

Maak een afspraak

Benieuwd wat onze Podozorgers voor uw voeten kunnen betekenen? Met meer dan 100 Podozorg praktijken is er altijd een Podozorger bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop voor de dichstbijzijnde Podozorg praktijk!

Vind een praktijk

Literatuur

Bij het schrijven van dit blogartikel zijn de onderstaande bronnen gebruikt:

  • Buchbinder R. Clinical practice. Plantar fasciitis. N Engl J Med. 2004 May;20(21):2159–66.350
  • DiGiovanni BF, Nawoczenski DA, Malay DP, Graci PA, Williams TT, Wilding GE, et al. Plantar fascia specic stretching exercise improves outcomes in patients with chronic plantar fasciitis – A prospective clinical trial with two-year follow-up. Journal of Bone Joint Surgery-American Volume. 2006 Aug;88A (8):1775–81.
  • Hansen, L., Krogh, T. P., Ellingsen, T., Bolvig, L., & Fredberg, U. (2018). Long‐term prognosis of plantar fasciitis: A 5‐ to 15‐year follow‐up study of 174 patients with ultrasound examination. Orthopaedic Journal of Sports Medicine, 6(3). 232596711875798.
  • Morree JJ de. Dynamiek van het menselijk bindweefsel. Bohn Stafleu van Loghum: Houten; 2008.

Deel deze pagina