Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Gerda

“De podoloog staat altijd voor ons klaar met tips en info en loopt graag een stapje harder voor zijn cliënten.”

Voetklachten sinds knieprothese

De knieklachten zijn na een knieprothese verholpen

Na lang met kniepijn te hebben rond gelopen is het dan toch zover; er volgt een doorverwijzing naar de orthopeed die vervolgens foto’s laat maken van de knie. Op de foto is duidelijk artrose zichtbaar. De orthopeed besluit samen met u een knieprothese te plaatsen. Aangezien het lopen steeds moeizamer gaat en de nachtrust wordt verstoord is dit een fijn vooruitzicht. De operatie gaat goed en na een periode van revalidatie bij de fysiotherapeut is de conclusie van de orthopeed dat het een geslaagde ingreep is geweest en u niet meer terug hoeft te komen.

Voet- en houdingsklachten sinds de nieuwe knie

Bij veel mensen is na de plaatsing van een knieprothese en een periode van revalidatie het probleem verholpen. Dit is het droomscenario voor iedereen die deze ingreep moet ondergaan. Er is echter ook een grote groep mensen die na deze periode of al tijdens het revalidatieproces houding- en of voetklachten ervaren. In eerste instantie wordt er vaak gedacht dat dit tijdelijk is en onderdeel is van het revalidatie proces. Dit kan echter ook een blijvend probleem worden als gedurende de revalidatie de klachten niet minder worden en er geen actie op wordt ondernomen.

Door een knieprotese kan beenlengteverschil ontstaan, waardoor het bekken kantelt en er zich klachten voordoen in de onderrug.

Aan welke klachten kan gedacht worden en hoe ontstaan deze?

Wanneer iemand toe is aan een knieprothese is dit in de meeste gevallen aan één zijde. Dit kan komen door bijvoorbeeld een trauma, reumatische aandoening of een standsafwijking (een X-stand of O-stand). Zodra een knieporthese geplaatst wordt bij iemand met een X-stand van het been is deze na de ingreep rechter komen te staan. Dit is bij de meeste mensen een positieve verandering, maar bij een aantal mensen is de voet- en enkelstand zo erg afgestemd op de X-stand van het been dat deze verandering klachten geeft. Hetzelfde kan ook gelden bij het corrigeren van een O-stand van het been.

Scheefstand in het bekken

Naast het ontstaan van voet- en of enkelklachten kan de correctie van één been zorgen voor een scheefstand in het bekken. Zodra het been na de prothese rechter is komen te staan en de andere zijde staat nog in een X- of O–stand beteken dit dat het bekken gekanteld wordt. Dit kan tot klachten rond de heup of onderrug leiden.

Beenlengteverschil

Tenslotte is er de mogelijkheid dat er een beenlengteverschil ontstaat waardoor het bekken kantelt en er zich klachten voordoen in de onderrug. Een beenlengteverschil hoeft geen problemen op te leveren. De knieprothese zorgt namelijk voor zowel een standsverbetering als meer ruimte om het gewricht te laten bewegen. Zolang deze veranderingen binnen de perken blijven hoeft dit geen klachten te geven.

Behandeling van voet- en houdingsklachten door knieprothese

Gelukkig adviseren veel orthopeden de patiënt, óók die zonder klachten, om na de ingreep en revalidatie contact op te nemen met een erkend voetspecialist. Deze specialist zal door middel van een uitgebreid onderzoek het gangbeeld, de houding en voetstand analyseren. Hierbij zal indien nodig een passend schoenadvies worden gegeven en eventueel een passend voetbed worden aangemeten.

Vind een praktijk

Heeft u last van voetklachten? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Deel deze pagina