Voetklachten door jicht
Wat is jicht?
Door een verstoring van de stofwisseling ontstaat er bij jicht een te hoge concentratie urinezuur in het bloed. Als het lichaam niet meer in staat is om dit volledig op te lossen, dan ontstaat er een ophoping van urinezuur. Deze ophoping kan neerslaan in urinezuur kristallen (uraat) met name in gewrichten, waarbij pijnlijke ontstekingen kunnen ontstaan (artritis). Bij jicht kunnen ook ophopingen van uraatkristallen in de huid ontstaan. Dit heet jicht tophi. Hierbij zijn kleine hard aanvoelende knobbeltjes onder de huid te voelen. Soms een paar, soms heel veel. Jicht tophi komen het meest voor op de vingers, tenen, knie, elleboog, op de oorschelp en op de hiel. Soms gaat de huid boven jicht tophi kapot en komen er uraatkristallen uit, een wittige korrelige substantie. Uraatkristallen kunnen ook nierstenen vormen.
Het ophopen van de kristallen kan maanden tot jaren duren en leiden tot een acute jichtaanval. De jichtaanval heeft een typische snelle ontwikkeling van hevige pijn gepaard met zwelling, roodheid, warmte en gevoeligheid. Vaak neemt de hevigheid af binnen 6 tot 12 uur na de start van pijn en geneest binnen een tot drie weken. Een jichtaanval is een acute ontsteking. Indien de aanvallen terug komen of zelfs chronisch worden kan het gewricht aangetast worden.
Gewrichtspijn in de voet door jicht
Jicht verschijnselen komen met name voor in het onderlichaam, omdat hier de wat koudere lichaamstemperatuur gunstig is voor het neerslaan van de jichtkristallen. Jicht uit zich vaak als eerste in de gewrichten van de voet, waarbij de eerste jichtaanval meestal plaatsvindt in het grote teengewricht. Dit wordt dan ook als hét kenmerk van jicht beschouwd. Naast het grote teengewricht komt jicht ook voor in de tenen, in de voetwortel en in het bovenste en onderste spronggewricht.
Pijn in pezen door jicht
Naast gewrichtsklachten kan jicht ook klachten geven aan pezen en de slijmbeurzen die tussen pezen en bot liggen, denk hierbij vooral aan de achillespees en de tibialispezen. Een variant op jicht genaamd pseudojicht is vaak de veroorzaker van klachten aan structuren welke rondom de gewrichten liggen zoals pezen, peesschedes en fascia.
Net als jicht is pseudojicht een vorm van kristalartropathie en wordt beschouwd als een reumatische aandoening waarbij kalkkristallen worden afgezet. Bij jicht ontstaan de kristallen door een ophoping van urinezuur, terwijl bij pseudojicht de klachten veroorzaakt worden door afzetting van calciumpyrofosfaatdihydraat (kalk).
Heb ik risico op jicht?
Jicht komt het meeste voor bij mannen en vrouwen in de overgang. In Westerse landen komt jicht voor bij 1-2% van de volwassen. Naar mate men ouder neemt risico op jicht toe. Het risico op jicht neemt ook toe bij mensen met overgewicht, met nierfunctiestoornissen, met een overmatig alcoholgebruik en als mogelijke bijwerking van plasmedicatie.
Hoe wordt jicht gevonden?
Echografisch onderzoek wordt o.a. door de European League Against Rheumatism (EULAR) beschouwd als waardevol om de aanwezigheid van (pseudo-) jicht te ontdekken of te bevestigen. Het grote voordeel van echografisch onderzoek is dat ook de kwaliteit van de door jicht betrokken structuren beoordeeld kunnen worden, hierdoor zullen de klachten beter begrepen worden. Daarnaast kan er vloeistof uit het aangedane gewricht gezogen worden. Dit wordt onder de microscoop onderzocht op de aanwezigheid van (pseudo-) jichtkristallen.
Hoe kan een podoloog mij helpen met mijn klachten door jicht?
Een podoloog kan u helpen uw klachten in kaart te brengen. Een voet en enkel met jicht kan leiden tot een verminderde functie van de voet waardoor u niet goed loopt met klachten in het hele bewegingsapparaat. De podoloog kan met hulpmiddelen (steun- of therapiezolen) de manier waarop de voet afwikkelt beïnvloeden (normaliseren) en tegelijk ervoor zorgen dat pijnlijke bewegingsbeperkingen worden gecompenseerd. Bij de behandeling kan de podoloog in overleg met u de samenwerking zoeken met de huisarts (onderzoek en medicatie) fysiotherapeut (bewegingsapparaat), de orthopedisch schoentechnicus (schoenaanpassingen) en de schoenenwinkel (schoenadvies).