Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Bart

“Dankzij de echo en rapportage van Podozorg ben ik succesvol geopereerd aan mijn voet. Ik ben nu weer volop aan het trainen om weer op topniveau te komen.”

Klachten aan de achterste scheenbeenspier

De musculus tibialis posterior

Naast alle opvliegers en wisselende stemmingen die “de overgang” met zich mee brengen, merk je dat je voeten steeds platter gaan worden. Ook dat nog! Eerst een leesbril, daarna steunkousen en nu steunzolen!

Onder invloed van hormonen kan de kwaliteit van pezen achteruitgaan. Je kunt dan een peesontsteking krijgen van bijvoorbeeld de musculus tibialis posterior, oftewel de achterste scheenbeenspier. Deze achterste scheenbeenspier heeft een belangrijke functie om de voetboog in stand te houden. Zo blijft de holte in je voet in stand. Tevens helpt de pees mee met de afwikkeling van de voet.

Wat gebeurt er als de achterste scheenbeenspier niet goed meer werkt?

Bij afname in kracht van de spier zakt de middenvoet en gaat het lopen wat minder gemakkelijk. De voet lijkt ook wat platter te worden en kan pijn gaan doen aan de binnenzijde van het lengte gewelf van de voet. Soms loopt de pijn door achter de binnen enkel door naar het onderbeen. De pijn wordt vaak in de loop van de tijd erger.

Hoe ontstaan klachten aan de achterste scheenbeenspier?

Bij overbelasting kan de musculus tibialis posterior aangedaan raken. Ook tijdens sporten (denk aan schaatsen of hardlopen) of door een afwijkende voetstand waarbij de voet naar binnen zakt kan de pees dusdanig op rek komen te staan dat deze overbelast raakt of zelfs kan scheuren. Wanneer de ontsteking niet wordt verholpen kan dit leiden tot een chronisch probleem met als gevolg een rigide platvoet.

In de verschillende stadia van verslechtering van de pees kan de schade ernstiger worden. De voet verandert van vorm waarbij in stadium 3 zelfs de tenen aan de buitenzijde van de voet meer zichtbaar worden vanaf de achterzijde bezien. Dit noemen we het “too many toes sign”.

Wat zijn de behandelmogelijkheden van klachten aan de achterste scheenbeenspier?

Niet-operatief

Niet operatieve behandelingen kunnen toegepast worden in de eerste 2 stadia. Denk daarbij aan:

Operatief

Operatieve behandelingen worden toegepast op basis van het stadium waarin de voet platter wordt en de mate van hinder die u hiervan ondervindt in uw dagelijks functioneren.

Vind een praktijk

Heeft u klachten aan de achterste scheenbeenspier? Neem op tijd contact op met uw podoloog om uw voeten gezond te houden. Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog of podotherapeut bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde praktijk!

Vind een praktijk

Deel deze pagina