Het belang van nazorg
Wanneer komt u langs voor controle?
Allerlei factoren hebben invloed op het bepalen van de termijnen en hoeveelheid controles na een podologische behandeling. De mate van nazorg is afhankelijk van de ernst en duur van de klacht, de bezorgdheid hierover, welke structuur in het lichaam aangedaan is, de verschillende therapieën en het doel van de therapie.
Factoren die invloed hebben op de nazorg
In dit blogartikel wordt de nazorg in verschillende situaties uitgelicht. Klik op één van de onderstaande factoren om meer te lezen over de mate van nazorg binnen de desbetreffende situatie:
De duur van de klacht
Bepaalde klachten, die recentelijk zijn ontstaan, lossen zich vanzelf op. Soms in een aantal dagen of weken, dan kan de keuze gemaakt worden om geen therapie in te zetten en bijvoorbeeld twee weken later een controle in te plannen voor evaluatie. Wellicht is de klacht niet volledig verdwenen, maar wel (veel) minder hevig geworden en heeft de patiënt vertrouwen in het zelf genezend vermogen van het lichaam. Andersom kan uiteraard ook, de klacht is niet over of juist erger geworden en kan er alsnog een therapie ingezet worden. Na twee weken is er dan nog (relatief) weinig tijd verloren.
De aangedane structuur
Bij een open wond van de huid is het noodzakelijk om na een paar dagen al een controle uit te voeren. Een overbelaste spier kan in een aantal weken genezen, maar een vervelende peesaandoening kent vaak een lange gezingsduur van maanden, waarbij een controle van minimaal een aantal weken beter past.
Welk doel
Het doel van patiënt en zorgverlener kan bepalend zijn voor de hoeveelheid controles en het termijn. Als een sporter op korte termijn een wedstrijd heeft, is het ook aannemelijker om op korte termijn voor die tijd nog te evalueren. Zijn er geen klachten, maar is het doel om preventief te handelen, dan kan een jaarlijkse controle voldoende zijn.
Verschillende therapieën
Zooltherapie
Bij het inzetten van zooltherapie wordt er meestal gekozen voor een controle na 6-8 weken, echter zouden er afhankelijk van bovenstaande factoren ook gekozen kunnen worden voor meerdere controles. Bijvoorbeeld na 4 weken en vervolgens na 3 maanden.
Chronische of groei gerelateerde aandoeningen
Daarnaast zijn er nog chronische of groei gerelateerde aandoeningen waarbij periodiek monitoren nuttig is om preventief te kunnen handelen. Bij kinderen in de groei wordt vaak na een half jaar een controle ingepland. Bij volwassenen is het advies om de zolen jaarlijks te laten controleren, echter sterk afhankelijk van allerlei variabelen is de zool aan vervanging toe.
Oefeningen
Als er gekozen wordt voor het inzetten van oefeningen kan er eventueel een extra controle ingepland worden na een paar dagen om de uitvoering van de oefeningen te evalueren, vervolgens na 4-8 weken om het effect van de oefeningen beoordelen en/of bij te stellen. Hetzelfde geldt voor het bepalen van de belasting en belastbaarheid. Welke mate van belasting is haalbaar/passend in de huidige situatie? Hoeveel stappen per dag? Welke sportactiviteiten zijn verstandig?
Taping
Wordt er gekozen voor taping, dan is het soms noodzakelijk om na 3-5 dagen de tape te vervangen in verband met het verlies van effectiviteit of zelfs loslaten van de tape.
De (relatieve) ‘ernst’ van de klacht
Soms wordt er vanuit de podotherapeut helemaal geen therapie of controle ingezet, maar wordt de patiënt direct verwezen naar de huisarts. Dit is afhankelijk van de oorzaak en ernst van de klacht. Denk aan een flink gezwollen en onbelastbare voet na een recent ongeluk. Of wanneer iemand zich meldt in de praktijk met een klacht die alleen maar ontstaat aan het einde van een krachttraining waarbij er gewichten van 100kg worden getild, maar wel met ‘ernstige’ bezorgdheid omtrent een sportcarrière.
Vind een praktijk
Heeft u last van voetklachten? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.